Tekst
Lettertype

Afgeplat hoofdje

Afgeplat hoofdje baby

Een baby met een platte hoofd ontstaat doordat de baby te lang en te vaak in een voorkeurshouding ligt. Dit kan tijdens de zwangerschap ontstaan of in de eerste weken na de bevalling*. Een afgeplat hoofdje komt bij acht op de tien baby’s voor. De fontanellen van een baby zijn nog niet gesloten, omdat de schedel van een baby nog niet volgroeid is. Dit gebeurt bij de leeftijd van 1 tot 2 jaar. Hierdoor is het hoofdje van een baby meer vervormbaar dan die van een volwassenen.

* 85% van de baby’s heeft in de baarmoeder al een voorkeurshouding.

3 soorten afplatting

Er zijn drie verschillende vormen van een platte hoofd bij baby’s:

  • Plagiocefalie: er is sprake van een afplatting aan één kant van het hoofdje.
  • Brachycefalie: de afplatting zit centraal op het achterhoofd.
  • Scafocefalie: de schedel is lang van voor- naar achterhoofd en smal van oor naar oor.

Moet u zich zorgen maken om een afgeplat hoofdje?

Een afplatting van het hoofdje van uw baby hoeft geen probleem te vormen voor de ontwikkeling van uw baby. Een voorkeurshouding, waardoor een eventuele afplatting veroorzaakt wordt, kan dit wel zijn. Doordat uw baby voornamelijk aandacht heeft voor één bepaalde zijde, gaat hij of zij deze ook beter ontdekken. Dit kan zich uitdrukken in asymmetrisch tijgeren, kruipen of rollen over dezelfde zijde. Het kan zo zijn dat baby’s die alleen maar oog hebben voor dezelfde zijde, zij deze zijde beter ontwikkelen.

Een afplatting van het hoofdje kan wel cosmetische gevolgen hebben. Als een afplatting aanwezig blijft, is het ook mogelijk dat deze zichtbaar blijft en het dus duidelijk is dat één zijde van het hoofd platter is dan de andere. Bij hele ernstige gevallen kan ook het aangezicht asymmetrisch zijn, maar dit komt gelukkig niet vaak voor. Bij de meeste baby’s zie je later niet meer van de voorkeurshouding.

4 tips om een platte hoofd bij uw baby te voorkomen

Er zijn een aantal tips waarmee u een afgeplat hoofdje kunt voorkomen. Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Dus hebben wij de beste tips voor u verzameld om een afgeplat hoofdje te voorkomen bij uw baby.

  1. Slapen: Probeer bij elk slaapje het hoofdje af te wisselen van houding. Leg bij het ene slaapje het hoofdje naar rechts en bij het andere slaapje het hoofdje naar links. Bij een voorkeurshouding lukt dit soms niet en draait een baby vaak toch weer met zijn hoofdje meteen terug. Probeer dan zijn hoofdje nog eens voorzichtig te draaien als hij slaapt. Het kan helpen om uw baby via de benen te draaien en niet aan het hoofd te zitten van uw baby, zodat hij of zij niet wakker wordt.
  2. Verzorging: Probeer tijdens het verzorgen van uw baby om aan de niet-voorkeurskant te gaan staan. Op deze manier moet uw baby naar de niet-voorkeurskant draaien om u te kunnen zien.

3. Voeding: Probeer tijdens de voeding af te wisselen van houding. Voed uw kind dus niet altijd op dezelfde arm, maar wissel af met de rechter- en linkerarm of leg uw baby recht voor u op uw benen tijdens de voeding. Mocht u flesvoeding geven, probeer dan het hoofdje van uw baby net iets meer richting de niet-voorkeurskant de draaien.

4. Wissel de houding tijdens het spelen op de rug. Wanneer uw baby op de rug ligt, kunt u de aandacht trekken naar de niet-voorkeurskant door middel van speelgoed. Probeer de voorkeurskant zo saai mogelijk te maken, bijvoorbeeld de box tegen een donkere muur aan te zetten. Maak de niet-voorkeurskant zo interessant mogelijk door licht, geluid en veel kleur.

5. Buikligging: Buikligging is bij een kindje met een afplatting erg belangrijk. Niet alleen ligt de baby dan even niet op het hoofdje waardoor er een afplatting kan komen, maar de nekspieren worden ook getraind. Dit is erg belangrijk voor de ontwikkeling van de baby.

Behandelen afgeplat hoofdje

Medisch gezien is een afgeplat hoofdje geen probleem. Bij de meeste baby’s komt een afplatting van het hoofdje vanzelf weer goed. Hebben bovenstaande tips toch niet geholpen en heeft uw kind toch een afgeplat hoofdje gekregen en blijft hij/zij een voorkeurshouding houden? Neem dan contact op met de kinderfysiotherapeut of het consultatiebureau.

  • Kinderfysiotherapie. Een kinderfysiotherapeut kan helpen bij het corrigeren van de voorkeurshouding van uw baby. Een kinderfysiotherapeut geeft u tips hoe de motorische ontwikkeling van uw baby bevordert kan worden en hoe uw baby meer op zijn niet-voorkeurskant kan liggen. Door middel van een PCM-meting (schedelmeting) meet een kinderfysiotherapeut de ernst van de afplatting. Uw baby krijgt een bandje om zijn hoofd en hierop markeert de fysiotherapeut de loodrechte posities van de neus en oren. Een PCM-meting doet geen pijn. Bij een volgende meting kan worden gekeken of er sprake is van voor- of achteruitgang. Aan de hand hiervan kan worden vastgesteld of verdere behandeling nodig is.
  • Kinderosteopathie. Wanneer er ondanks kinderfysiotherapie toch te weinig resultaat is geboekt, kan een kinderosteopaat een goede aanvulling zijn. Een osteopaat onderzoekt het lichaam van uw baby op verminderde beweeglijkheid en behandelt dit, zodat zijn schedelbotten en wervelkolom weer vrij kunnen bewegen.
  • Redressiehelm. Als de ernst van de afplatting van het hoofdje te groot is volgens de kinderfysiotherapeut en het niet afneemt, kan een redressiehelm worden aanbevolen. Een redressiehelm corrigeert de vorm van de schedel en dwingt de schedel weer in de goede vorm te groeien. Een baby draagt zo’n helm dan 13 uur per dag voor ongeveer 4 tot 6 maanden. U kunt als ouder zelf de beslissing nemen om voor een redressiehelm te kiezen. Echter, de kosten zijn hiervan hoog en het is niet prettig voor de baby. Dus dit wordt echt alleen in hele uitzonderlijke gevallen geadviseerd.
Heeft uw kind een afplatting en wilt u de voortgang graag monitoren? Neem dan contact met ons op voor een intakegesprek. Bel ons 085 301 39 03