Motorische ontwikkeling bij kinderen

Motorische ontwikkelingsproblematiek

Kinderen ontwikkelen zich in de eerste levensjaren flink. Een baby ontwikkelt het rollen, kruipen en later het lopen maar ook het grijpen van een speeltje behoort tot de motorische ontwikkeling.

De motorische ontwikkeling kan gesplitst worden in twee onderdelen: de grove en de fijne motoriek. Tijdens de ontwikkeling kunnen kinderen problemen ervaren in een of beide onderdelen. Er is dan sprake van motorische ontwikkelingsproblematiek.

Afspraak makenBel ons 085 301 39 03

Factoren die meespelen tijdens de (motorische) ontwikkeling

Door te bewegen en te spelen leren kinderen hun motoriek te ontwikkelen. Er is veel variatie in de motorische ontwikkeling van een kind. Of een kind een normale ontwikkeling doormaakt hangt af van vele factoren, waaronder:

  • Erfelijkheid
  • Omgevingsfactoren
  • Persoonsfactoren

Vaak komen ouders bij ons met deze vraag. Door middel van gestandaardiseerde motorische testen wordt uw kind vergeleken met leeftijdsgenoten (of met zichzelf als de situatie daar om vraagt). Aan de hand van de uitkomst kunnen wij bepalen of er sprake is van een afwijkende motorische ontwikkeling. Hierop zal in samenspraak een kindspecifiek behandelplan worden opgesteld.

“Loopt mijn kind achter in zijn ontwikkeling of is dit normaal?”.

Vraagt u zich ook af of uw kind een motorische ontwikkelingsachterstand heeft? Neem dan gerust contact met ons op. Bel ons 085 301 39 03