Scoliose bij kinderen

Wat is een scoliose?

De wervelkolom heeft van nature een bepaalde kromming. Als deze kromming afwijkt van het normaal, wordt dit een scoliose genoemd. Bij een milde vorm, hoeft de scoliose geen klachten te veroorzaken. Een ernstigere vorm kan wel klachten veroorzaken zoals pijn en de scoliose kan ervoor zorgen dat normale activiteiten beperkt worden.

Afspraak makenBel ons 085 301 39 03

Verschillende vormen van scoliose bij kinderen

Er wordt onderscheid gemaakt tussen structurele en niet-structurele scoliose. Een niet-structurele scoliose is niet altijd aanwezig en is dus geen vergroeiing van de wervelkolom. Deze vorm ontstaat door bijvoorbeeld een beenlengteverschil of door een bepaalde houding. Als het beenlengteverschil wordt opgeheven, is ook de scoliose niet meer aanwezig of als uw kind gaat zitten of liggen, is de scoliose ook weg.

Een structurele scoliose is altijd aanwezig en is wel een vergroeiing van de wervelkolom. Deze vorm is dus ernstiger dan een niet-structurele scoliose. Een structurele scoliose is onder te verdelen in verschillende vormen. Voor de vorm die eerder genoemd is en welke in de groeiperiode ontstaat, is geen oorzaak te noemen. Daarom wordt dit een idiopatische scoliose genoemd. Van deze vorm weten wij wel dat het vaker voorkomt bij meisjes dan bij jongens.

Als een scoliose sinds de geboorte aanwezig is, bij de aanleg kunnen de wervels verkeerd zijn gegroeid, dan wordt dit een congenitale scoliose genoemd.

Een scoliose kan ook ontstaat door een aandoening aan spieren of zenuwen. Dit wordt een neuromusculaire scoliose genoemd. Hierbij ondersteunen de spieren en de zenuwen de wervelkolom niet goed genoeg. De congenitale en neuromusculaire scoliose komen minder vaak voor dan de idiopatische scoliose. Deze vormen zijn vaak al op jonge leeftijd zichtbaar.

Komt deze aandoening vaak voor bij kinderen?

Een scoliose komt voor bij 4% van de kinderen. Soms is de scoliose aanwezig sinds geboorte, maar meestal ontstaat het in de periode waarin de kinderen het meest groeien. Dit is tussen de 10 en 15 jaar en bij meisjes eerder dan bij jongens.

Symptomen

Een scoliose geeft niet altijd klachten. Het geeft vaak zelfs geen klachten. In sommige gevallen geeft het pijnlijke klachten in de rug of in het hoofd. De scoliose kan worden herkend door verschillende punten.

  • Ongelijke ruimte tussen de armen en romp.
  • Een heup staat hoger dan de andere.
  • Het hoofd staat niet recht boven het bekken.
  • De ene schouder staat hoger dan de andere.
  • Een schouderblad steekt meer uit.
  • Een duidelijke kromming in de wervelkolom.
  • Bij het bukken is een bolling zichtbaar aan één zijde van de rug.

Het verloop en de behandeling van scoliose bij kinderen

In 9 van de 10 gevallen is de scoliose bij kinderen mild en is een ingrijpende behandeling niet nodig. Toch is het belangrijk om het verloop te blijven volgen. Tijdens de pubertijd, als uw kind hard groeit, kan de scoliose namelijk verergeren. Na de groeiperiode zal de scoliose zich stabiliseren. De scoliose zal in kaart worden gebracht door een röntgenfoto. Afhankelijk van de ernst van de kromming in de rug, zal bepaald worden wat er gedaan moet worden en hoe vaak er opnieuw een foto gemaakt moet worden om het beloop te volgen.

Afhankelijk van of er een oorzaak wordt gevonden, kan een mogelijke behandeling worden ingezet. Denk hierbij aan:

  • Hakverhoging bij beenlengteverschil
  • Houdingsadvies bij een niet-structurele scoliose
  • Brace behandeling bij structurele scoliose
  • Operatieve behandeling bij structurele scoliose

Is deze aandoening erfelijk?

Er lijken indicaties te zijn dat sommige vormen van scoliose erfelijk bepaald zijn maar dit is nog niet volledig bekend.

Oefentherapie bij lichte vormen van scoliose bij kinderen

Afhankelijk van de vorm, de oorzaak en de ernst van de scoliose kan oefentherapie nuttig zijn. Oefentherapie kan in sommige gevallen voorkomen dat de scoliose erger wordt. Daarbij zorgt de oefentherapie voor versterking van de spieren waardoor een betere houding aangenomen kan worden en minder pijnklachten ervaren hoeven worden.

Heeft uw kind last van scoliose? Maak hier uw afspraak Afspraak maken

Wat kan ik doen als ik denk dat mijn kind een scoliose heeft?

Heeft u het vermoeden dat uw kind een scoliose heeft? Laat dit dan checken bij een kinderfysiotherapeut bij u in de buurt. De kinderfysiotherapeut brengt alles in kaart en kan u zo nodig terug sturen naar de huisarts om een röntgenfoto te laten maken in het ziekenhuis.