Billenschuiven

Billenschuiven baby

De motorische ontwikkeling van een baby maakt ontzettende sprongen in het eerste jaar. Sommigen kinderen gaan sneller dan anderen en sommige kinderen belopen een iets andere route. Dit geeft niet want er zit veel variatie en spreiding in de motorische ontwikkeling van een baby.

Normaliter zal een baby op zijn buik eerst om zijn eigen as draaien, vervolgens zal het naar achter schuiven, gevolgd door naar voren schuiven. Wanneer de buik nog contact maakt met de onderlaag wordt dit tijgeren genoemd. Zodra baby’s op handen en knieën gaan voortbewegen noemt men dit kruipen.

Oorzaken om niet te willen kruipen

Sommige kinderen lijken niet te gaan kruipen maar bewegen zich voort door op de billen te schuiven. Een aantal mogelijke oorzaken hiervoor zijn:

  • Niet op de buik willen liggen;
  • Te vroeg gaan zitten;
  • Gladde vloeren;
  • Veel tijd doorbrengen in een wipper of loopstoel;
  • Overslaan van de motorische mijlpaal omrollen;
  • Lage spierspanning;
  • Hypermobiliteit.

Éénmaal billenschuiven, niet meer willen kruipen

Kinderen die eenmaal op de billen schuiven willen vaak niet meer kruipen. Enerzijds omdat billenschuiven voor hen nu ontwikkelt is en dus sneller gaat. Anderzijds omdat kruipen zwaar en moeilijk is. Door te kruipen traint een kind namelijk de spieren in de schouders, heupen en romp. Deze spierkracht is ook nodig om later te leren staan en lopen. Kinderen die over de billen schuiven hebben daardoor vaak minder kracht en hebben hierdoor grotere kans om later te gaan lopen. Gemiddeld lopen kinderen die over de billen schuiven tussen de 17 en 24 maanden. Vaak gaat dit gepaard met frustratie omdat kinderen meer willen dan dat zij fysiek in staat zijn.

 

 

Het is mogelijk dat billenschuiven bij uw kind een variatie is op de normale ontwikkeling. Wanneer uw kind zich op verschillende manieren verplaatst: zowel kruipend als billenschuivend hoeft u zich geen zorgen te maken. Indien uw kind voor een langere periode en de grootste tijd van de dag over de billen schuift kan een afspraak bij de kinderfysiotherapeut wenselijk zijn. De kinderfysiotherapeut zal in kaart brengen waarom uw kind voor deze manier van voortbewegen kiest. Daarna zal een behandelplan worden opgesteld om het kruipen alsnog te stimuleren of de achterstand in de motorische ontwikkeling te beperken.

Schuift uw kind over de billen? Twijfelt u over de motorische ontwikkeling van uw kind? Neem contact met ons op en wij beantwoorden uw vragen graag. Bel ons 085 301 39 03