Afwijkend looppatroon kind

Het proces van het leren lopen

Ieder kind is uniek. Eén van de mijlpalen van uw kind is het proberen te lopen. Het zelfstandig proberen te lopen begint tussen de 13 à 15 maanden. Iedere baby ervaart het loopproces op zijn/haar eigen manier. Hierbij bedoelen wij voornamelijk de manier van lopen en de stand van de voeten. Baby’s moeten natuurlijk eerst nog even wennen aan het gevoel van de vloer tegen hun voetzolen. Nadat de 1e stapjes zijn gezet, ontwikkelt het kind de vorm en stand van de voeten, dit gaat door tot ongeveer het 6e levensjaar. Het kind versterkt doorgaans de voetspieren, waardoor de enkels meer stabiliteit krijgen.

Afspraak makenBel ons 085 301 39 03

Afwijkend looppatroon

Bij sommige kinderen verloopt deze ontwikkeling anders dan normaal of niet optimaal en ontstaat er een afwijkend looppatroon. Dit herken je aan de volgende signalen:

  • Platvoeten;
  • Tenenlopen;
  • Lopen met de voeten naar binnen;
  • Instabiliteit van de enkel.

Platvoeten

Platvoeten zijn te herkennen aan doorgezakte voeten. Ook kan de voet naar binnen gekanteld zijn. Na langdurig staan of lopen ontstaan er pijn en/of vermoeidheidsklachten. Steunzolen zijn in de meeste gevallen een tijdelijke, maar effectieve oplossing voor platvoeten. Dit altijd wel eerst in overleg met een kinderfysiotherapeut en/of (kinder-)podotherapeut. Zij kijken namelijk ook of training van de voetspieren effect kan hebben op de platvoet.

Tenenlopen

Wij zien ook veel kinderen in onze praktijken die nog steeds op hun tenen lopen. Zij zetten allereerst de voorvoeten en tenen op de grond i.p.v. de hiel. Te “vroeg” lopen kan hier een oorzaak van zijn. Ook kinderen die veel in een loopwagen worden gezet hebben een grotere kans op tenenlopen. Op termijn ontstaan er pijnklachten in de voet, enkel of onderbeen als gevolg van verkorting van de achillespezen of kuitspieren.

Oorzaak afwijkend looppatroon bij een kind

Er is niet altijd een duidelijke oorzaak te benoemen voor een afwijkend looppatroon bij kinderen. Het zou kunnen ontstaan door gewoonte bij het kind. Er kan ook sprake zijn van een afwijking in de spieren of botten. Of het kan te maken hebben met een neurologische achterstand.

Wanneer een afspraak maken bij een kinderfysiotherapeut?

  • Veel vallen of struikelen;
  • Zichtbare afwijking (of kromme stand) van de tenen;
  • Pijnklachten in de voeten, enkel of knieën; (ook tijdens het sporten)
  • Vermoeidheid in de voeten en/of benen (geen zin om lang te willen lopen).

Hoe gaan wij te werk?

Als u bij de kinderfysiotherapeut komt voor klachten aan de voeten van uw kind met als mogelijke oorzaak een afwijkend looppatroon, doen wij het volgende:

Allereerst starten wij met een uitgebreide intake waarin de klacht, het ontstaan en het beloop naar voren komen. Ook zal er wellicht gekeken worden naar het soort schoenen wat het kind draagt en het slijtage patroon.

Daarna volgt er een lichamelijk onderzoek. Hierbij wordt er gekeken naar de mobiliteit van de voeten en enkels, maar ook naar de heupen en de knieën. Er zal gekeken worden naar de kracht van de spieren en natuurlijk ook naar het looppatroon. Afhankelijk van wat er uit de intake en het onderzoek komt, zal de kinderfysiotherapie gebaseerd zijn op:

  • Vergroten van de mobiliteit van heupen, knieën, enkels of voeten.
  • Trainen van de spieren in de bovenbenen en onderbenen.
  • Trainen van de intrinsieke voetspieren.
  • Oefenen van balans.
  • Oefenen van het ‘normale’ looppatroon.
Afspraak makenBel ons 085 301 39 03