Sport- en/of groeigerelateerde klachten

Sport- en/of groeigerelateerde klachten

Kinderen verschillen op veel verschillende manieren van volwassenen. Een van die verschillen is dat kinderen nog groeien. Er zijn verschillende klachten, die bij kinderen voorkomen, welke lijken samen te hangen met de groei en met sporten. Een paar voorbeelden van Sport- en/of groeigerelateerde klachten hiervan zijn: het syndroom van Osgood Schlatter, het syndroom van Sinding-Larsen-Johansson en het Syndroom van Sever.

Het syndroom van Osgood Schlatter

Deze aandoening aan de knie komt vaak voor bij kinderen tussen de 8-15 jaar, die veel sporten en in hun groeispurt zitten. Meisjes (8-12 jaar) bereiken deze periode vaak eerder dan jongens (10-15 jaar) maar deze aandoening komt veel vaker voor bij jongens.

De plek van de pijn is daar waar de pees van de bovenbeenspier aanhecht op het bot. Deze plek zit aan de voorkant van de knie, ongeveer 2-3cm onder de knieschijf. Het is typerend voor deze aandoening dat daar een zwelling ontstaat. De zwelling kan rood zijn en voelt pijnlijk aan bij aanraking. Deze bult kan verminderen maar vaak blijft het ook aanwezig als de groeiperiode en de klachten voorbij zijn. De pijn is voelbaar tijdens activiteiten zoals lopen, fietsen en/of traplopen en tijdens sporten waar veel wordt gerend en gesprongen. Meestal wordt de kniepijn minder in rust.

Het syndroom van Sinding-Larsen-Johansson

Deze aandoening lijkt op de vorige en komt ook voor bij dezelfde groep kinderen. Er zijn echter geen aanwijzingen dat het vaker voorkomt bij jongens, zoals bij Osgood-Schlatter wel het geval is. Het verschil tussen beiden aandoeningen is de locatie van de pijn. Bij het syndroom van Sinding-Larsen-Johansson zit de pijn direct onder de knieschijf op de plek waar een groeischijf zit. Ook bij deze aandoening ontstaat zwelling en drukpijn echter zal de zwelling verdwijnen als de groeiperiode en de klachten voorbij zijn. De kniepijn ontstaat door veel sporten/bewegen in de groeiperiode van kinderen. Denk hierbij aan fietsen, rennen en/of traplopen en sporten zoals; voetbal, basketbal, handbal of hockey.

Het syndroom van Sever

Het syndroom van Sever treedt op in één of beide voeten, ter hoogte van de hiel. De pijnklachten in de hielen verergeren meestal door sporten en bewegen. Deze klachten komen vaak voor bij kinderen die veel sporten en bij kinderen met overgewicht of obesitas. De klachten starten vaak net vóór of in het begin van de groeispurt. Meestal zijn de kuitspieren van deze kinderen verkort. De stand van de voet kan ook invloed hebben op de klachten.

Denkt u een groei- en/of sportgerelateerde klacht te herkennen en/of wordt uw kind door pijn beperkt in zijn sportactiviteiten? Neem dan contact op en plan een intakegesprek! Afspraak maken

De kinderfysiotherapeut zal starten met het zorgvuldig in kaart brengen van de klachten en het activiteitenpatroon van uw kind met kniepijn. Lichamelijk onderzoek zal vervolgens uitwijzen om welke aandoening het gaat. De kinderfysiotherapeut kan helpen de belasting (gym, sporten en andere activiteiten) te verminderen zonder dat dit ten koste gaat van de belastbaarheid (wat uw kind aan kan). Uw kind zal specifieke oefeningen krijgen gericht op zijn sport om te zorgen dat de beenspieren sterk blijven. Ook zal de kinderfysiotherapeut u en uw kind begeleiden naar volledige terugkeer in de sport van uw kind.