Tekst
Lettertype

Een stranddag, wat kun je doen?

Veel mensen gaan met mooi weer naar het strand. Voor kinderen is het strand één grote speeltuin waar zij van alles kunnen leren. Ook voor de kleintjes kan het strand erg leuk zijn, kruipen door het zand en spetteren in het water vinden zij fantastisch! In deze blog kun je een aantal voorbeelden van spelletjes lezen die jij op het strand met een kind kan doen.

Balvaardigheid

Een belangrijke motorische vaardigheid die je op het strand met je kind kunt oefenen is balvaardigheid. Hierin kun je oneindig variëren: de bal rollen, schoppen, overgooien, mikken op een target etc. Varieer niet alleen in de opdracht maar ook in de soort bal. Een opblaasbare strandbal gooit bijvoorbeeld heel anders dan een kleine tennisbal. Over het algemeen luidt: een grote bal is makkelijker te vangen dan een kleine bal. Wat een ander leuk idee is, om een kuil te graven en proberen de bal er in 1x in te gooien. Overgooien terwijl je in het water staat vinden ook veel kinderen leuk. Weer een andere variant is het spel beach bal waarbij je de bal moet overslaan met een houten racket.

Fijne motoriek

Als kinderen met zand spelen, trainen ze ook hun fijne motoriek. Door bijv. zandkastelen bouwen trainen zij de kracht van hun handspieren. Het verzamelen van kleine schelpjes en steentjes stimuleert de pincetgreep en is ook een leuke bezigheid voor kinderen. Verzamel bijvoorbeeld mooie schelpjes in een emmer.

Springen

Wat kun je doen als je je kind wil laten springen? Daag hem of haar uit een keer over de golf heen te springen! Dit is een leuke manier om het water in te gaan alvorens het zwemmen.
Wanneer je dit een aantal keer herhaalt zal het steeds beter gaan. Een keer vallen is niet erg, dit zorgt weer voor extra waterpret!

Frisbee

Overgooien met een frisbee is ook een leuke activiteit voor op het strand. Het gooit weer heel anders dan een bal en is dan ook echt weer een andere vaardigheid om te leren. Je oefent mikken en hand-oog coördinatie.

Tekenen in het zand

Schrijf je naam in het zand met je vinger, of teken een vorm in het zand, zoals een hartje, als het kind nog wat jonger is. Ook deze opdracht stimuleert de fijne motoriek.