Tekst
Lettertype

Een loopstoeltje voor jouw kindje? Beter van niet

Inhoudsopgave Toon

Voordat je het weet en 2x met je ogen hebt geknipperd, is je baby alweer een paar maanden oud. De tijd vliegt en je baby groeit als kool! In de eerste jaren is je baby volop aan het ontdekken en ontwikkelen. Zo leert het omrollen, tijgeren, zitten, kruipen, staan en uiteindelijk lopen.

Het lopen is een complexe motorische taak en vergt daarom geduld en doorzettingsvermogen vanuit jou en jouw kind.

In winkels en online zijn er diverse hulpmiddelen om jouw kind zogenaamd te helpen met het leren lopen. Een loopstoeltje is er daar een van. Het lijkt een logisch middel om jouw kind op deze manier te leren lopen. Toch denken wij, als kinderfysiotherapeut, hier heel anders over.

Het gebruik van een loopstoeltje

Een loopstoeltje is uiteraard een superleuk attribuut en je hebt ze in verschillende vormen en maten. Ook zijn ze tegenwoordig voorzien van de leukste foefjes, zoals muziek, lampjes etc. Daarbij vindt jouw kind het waarschijnlijk fantastisch om erin te zitten en dit motiveert jou des te meer om hem erin te zetten. Jouw kind blij, jij ook blij toch?

Volgens de omschrijving kan jouw kind vanaf 6 maanden in de loopstoel. Echter, als een kind rond de 6 maanden is dan is het nog volop bezig met het behalen van andere mijlpalen. Denk hierbij aan omrollen, draaien om zijn as, spelen op de buik en misschien als zelfs wel tijgeren. Dit zijn mijlpalen die in liggende positie geoefend en behaald worden.

Tijdens het oefenen van deze mijlpalen worden de spieren versterkt. Door al op een jonge leeftijd te verticaliseren en bijvoorbeeld gebruik te maken van een loopstoeltje, kan er juist een achterstand in de ontwikkeling ontstaan. Dit komt omdat dan niet de juiste spieren worden getraind en hierdoor motorische mijlpalen worden overgeslagen en een kind juist later leert lopen.

Motorische ontwikkelingsachterstand

Een kind gaat dus niet sneller zelfstandig leren lopen met behulp van een loopstoeltje. Het vertraagt juist de motorische ontwikkeling van de baby. Daarbij bestaat er een kans dat jouw kind gaat tenenlopen of dat het een spitsvoet ontwikkelt doordat het voortdurend op de tenen loopt in een loopstoeltje.

Tijdens het proces van het leren lopen is de ontwikkeling van balans/stabiliteit een belangrijke factor. De balans die nodig is om te lopen zit vooral in de romp. Gedurende het hele ontwikkelingsproces naar het lopen toe, wordt dit getraind. In een loopstoel is nagenoeg geen rompbalans nodig en wordt dit dus niet getraind. Dit hoeft niet alleen gevolgen te hebben voor het lopen maar kan bijvoorbeeld ook terug te zien zijn in het klimmen, rennen of bij dubbeltaken als jouw kindje groter is.

Ons advies

Als kinderfysiotherapeut vinden wij het belangrijk dat een kind zijn/haar motoriek en mijlpalen op een natuurlijke manier ontwikkelt. Wij adviseren ouders dan ook altijd om géén gebruik te maken van een loopstoeltje. Het is wel belangrijk om jouw kind te blijven stimuleren door hem/haar een handje te helpen. Een hulpmiddel wat jouw kind wel kan helpen is een loopwagen. Ook deze zijn er te vinden in allerlei vormen en maten. Vraag eventueel voor advies als je er niet uit komt.