Tekst
Lettertype

Een babybouncer, wel of niet doen?

Een babybouncer is een hangstoeltje voor baby’s en wordt door baby’s altijd als erg leuk ervaren, wat natuurlijk niet gek is. Met een babybouncer kan de baby door het verende systeem springende bewegingen maken door zich af te zetten met de voetjes.

Klinkt fantastisch, toch? Maar helaas denken wij daar als kinderfysiotherapeut anders over. Hoe dat precies zit lees je hieronder.

Wat kan er misgaan?

Een babybouncer gaat helaas niet zonder risico’s en er gebeuren weleens ongelukken. Zo kunnen zij tegen diverse dingen aanbotsen, als tafels, kasten, deurposten etc. Ook bestaat er een kans dat de bevestiging loslaat of dat het kind in de touwen raak verstrikt.

Op het gebied van de motorische ontwikkeling raden wij een babybouncer af. Een babybouncer wordt al in de eerste 4 maanden gebruikt. Echter is het lichaam van de baby nog volop in ontwikkeling en is daarom nog niet toe aan de rechtopstaande houding. Een baby hoort tot ongeveer 8 maanden in liggende positie te onwikkelen. Daarna zal het langzamerhand gaan verticaliseren door te zitten en later te gaan staan.
Een babybouncer heeft veel impact op de heupen van een kind. De heupen zijn nog niet klaar om de schokken op te vangen tijdens het bouncen. Naast de spanning op de heupen, ontstaat er ook de kans op kortere kuitspieren en hamstrings.

In de bouncer wordt de baby veel “geholpen” door het elastiek. Hierdoor ontwikkelt het niet op eigen kracht de nodige vaardigheden. Het is voor een baby juist goed om uitdagingen te hebben om mijlpalen te behalen. Juist door hulpmiddelen als een babybouncer is de kans groter dat de baby een ontwikkelingsachterstand oploopt.

Advies

Wij kunnen ons voorstellen dat het verleidelijk is om een babybouncer aan te schaffen. Zeker als je ziet dat de baby hier enorm veel plezier uit haalt. Echter creëer je met een babybouncer zowel lichamelijke als motorische problemen. De baby moet op een natuurlijke manier zijn ontwikkelingen meemaken. Als ouder kun je je kind hier natuurlijk wel bij helpen. Wil jij weten hoe jij jouw kind kunt stimuleren? Laat het ons weten.