Tekst
Lettertype

Hypermobiliteit

Hypermobiliteit, ook wel bekend als vergrote beweeglijkheid, is een aandoening waarbij de gewrichten van het lichaam meer beweeglijk zijn dan normaal. Dit kan leiden tot klachten zoals pijn, vermoeidheid en verminderde spierkracht. Hypermobiliteit komt vaak voor bij kinderen en heeft een grote erfelijke factor.

Wat is hypermobiliteit bij kinderen?

Hypermobiliteit bij kinderen verwijst naar een aandoening waarbij de gewrichten van een kind meer beweeglijk zijn en de gewrichten niet genoeg steun krijgen. Dit gebeurt door veranderingen in het bindweefsel; het bindweefsel is minder stevig, waardoor de ligamenten of banden meer beweeglijk worden (minder stevig en meer elastisch zijn). Hierdoor kunnen de gewrichten verder bewegen dan normaal, wat kan leiden tot instabiliteit en (pijn)klachten.

Symptomen van hypermobiliteit bij kinderen

Hypermobiliteit kan variërende symptomen veroorzaken bij kinderen, van mild tot ernstig. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn:

  • Pijnklachten: Kinderen met hypermobiele gewrichten kunnen klagen over pijn in gewrichten, zoals knieën, enkels, polsen en schouders. Deze pijn kan variëren in intensiteit.
  • Vermoeidheid: Kinderen met hypermobiliteit kunnen sneller vermoeid raken dan hun leeftijdsgenoten, omdat de spieren harder/vaker aangespannen moeten worden om te voorkomen dat een gewricht overstrekt. Dit kost veel energie.
  • Verminderde spierkracht: Hypermobiliteit kan leiden tot verminderde spierkracht of spiervermoeidheid. De spieren moeten harder werken om de gewrichten te stabiliseren. Dit kan invloed hebben op de motorische vaardigheden van een kind, zoals lopen, rennen, springen en grijpen.
  • Herhaaldelijk verzwikken van gewrichten: Door de instabiliteit en vergrote beweeglijkheid kunnen kinderen de gewrichten gemakkelijker overstrekken; dit kan leiden tot verstuikingen en blessures.
  • Tragere motorische ontwikkeling: Kinderen met hypermobiliteit moeten meer kracht in hun spieren hebben dan andere kinderen om bijvoorbeeld te gaan zitten, staan en lopen en hierbij de gewrichten te kunnen stabiliseren. Hierdoor kan de motorische ontwikkeling trager verlopen.

Rol van kinderfysiotherapie

Kinderfysiotherapie kan een belangrijke rol spelen bij het behandelen van hypermobiliteit bij kinderen. Een kinderfysiotherapeut is gespecialiseerd in het behandelen van bewegingsproblemen bij kinderen en kan een individueel behandelplan opstellen dat is afgestemd op de specifieke behoeften van het kind.

  • Oefentherapie: Een kinderfysiotherapeut kan specifieke oefeningen en activiteiten aanbevelen om de spieren rondom de hypermobiele gewrichten te versterken en de stabiliteit te verbeteren. Dit kan helpen om de klachten van het kind te verminderen en de motorische vaardigheden te verbeteren. De oefentherapie kan worden aangepast aan de leeftijd en het niveau van het kind, en kan worden uitgevoerd in de vorm van spelletjes en uitdagende activiteiten om de betrokkenheid van het kind te vergroten.
  • Advies en educatie: Een kinderfysiotherapeut kan ouders en kinderen voorzien van advies en educatie over hoe om te gaan met hypermobiliteit in het dagelijks leven. Dit kan onder meer het aanleren van correcte houdingen en bewegingspatronen, het adviseren van geschikt schoeisel en het geven van tips voor activiteiten en sporten die het kind kan doen om de gewrichten te beschermen.
  • Stabiliteitstraining: Kinderen met hypermobiliteit kunnen baat hebben bij stabiliteitstraining om de gewrichten beter te leren controleren en stabiliseren. Dit kan helpen om de balans en coördinatie te verbeteren en het risico op blessures te verminderen.
  • Advies over activiteiten en sporten: Een kinderfysiotherapeut kan ouders en kinderen adviseren over welke activiteiten en sporten geschikt zijn voor kinderen met hypermobiliteit. Het is erg belangrijk dat ook kinderen met hypermobiliteit aan sport doen zodat kracht, stabiliteit en uithoudingsvermogen worden behouden of verbeteren.
  • Stimuleren motorische ontwikkeling: Hypermobiele baby’s en peuters ontwikkelen zich motorisch trager. Ze schuiven vaker op hun billen en gaan later los lopen. Deze motorische achterstand trekt meestal bij na het 4e Als dit niet het geval is kan een kinderfysiotherapeut helpen de motorische ontwikkeling te bevorderen middels adviezen en oefentherapie.