Tekst
Lettertype

Koop de juiste schoenen voor uw kind

Schoenen kopen voor uw kind?

Schoenen voor kinderen kopen kan een hele uitdaging zijn. Lopen de schoenen wel lekker? Zitten ze goed? Bieden ze genoeg bescherming tegen kou? Veel vragen waar ouders vaak mee zitten. Maar ouders vergeten vaak te denken aan de functionele aspecten van kinderschoenen. Goede schoenen zijn ook belangrijk voor de motorische ontwikkeling van een kind en ontwikkeling van de voeten. Het zorgt er namelijk voor dat een kind op de juiste manier loopt en beweegt. De juiste schoenen geven ook steun aan de enkel bij kinderen die hypermobiel zijn of heel beweeglijk in de gewrichten. Schoenen kan hen daarbij ondersteunen om te leren lopen.

Grove motoriek

Het is dus belangrijk voor kleine kinderen om schoenen te dragen met goede ondersteuning. Dit heeft o.a. te maken met de grove motoriek van een kind. De grove motoriek wordt namelijk op jonge leeftijd al ontwikkelt. Denk hierbij aan kruipen, lopen, rennen, springen etc. Je kunt al snel concluderen dat hiervoor de voeten van een kind erg belangrijk zijn. Daarom adviseren wij om schoenen te kiezen die een positief effect hebben op de grove motoriek van een kind.

Wanneer eerste schoenen aan?

Pas wanneer je echt met uw kind naar buiten gaat om te wandelen adviseren wij om schoenen te dragen. De voeten kunnen wel eerder al beschermd worden tegen de kou en verwondingen. Slofjes met een zachte zool zijn hiervoor voldoende. Het is per huishouden verschillend of er schoenen in huis gedragen mogen worden. In principe zijn sokken/sloffen (liefst anti-slip) of blote voeten in huis voldoende.

Bij de eerste schoentjes is het belangrijk dat deze soepel aanvoelen voor het kind. Het is voor een kind namelijk even wennen en je wilt niet dat het lopen beperkt wordt door stugge schoenen. Hierdoor hebben de voeten weinig beweegruimte. Belangrijk wel is dat de schoenen goed om de voeten sluiten.

Schoenen voor kinderen van 2-3 jaar

In de eerste twee tot drie jaar dat uw kind loopt groeien de voeten gemiddeld 2 tot 3 maten per jaar. Wij adviseren om in deze periode de voeten ieder kwartaal te meten, in zowel de lengte als de breedte. Zo bent u er zeker van dat het kind de juiste maat schoenen draagt. Vanaf 3 à 4 jaar groeien voeten gemiddeld één tot twee maten per jaar. Wij adviseren om de voeten dan ieder half jaar te meten.

Vanaf 3 à 4 jaar

Vanaf de leeftijd vanaf 3 à 4 jaar is het nog steeds belangrijk rekening te houden met de schoenen die u koopt voor uw kind. Ook dan is het bepalend hoe de voeten ontwikkelen en hoe uw kind loopt. In de afbeelding hieronder geven wij nog enkele tips waar u op kunt letten bij het kopen van schoenen voor jonge kinderen. (klik om te kunnen inzoomen)

Algemene tips

  • Zorg dat schoenen ook genoeg ademen om zweetvoeten te voorkomen;
  • Koop geen tweedehandse schoenen. Die zijn namelijk al gevormd naar de voeten van een ander kind;
  • De keuze tussen klittenband en veters verschilt per gezin. Vanaf groep 2 adviseren wij om veters te gebruiken, zodat ze leren veter strikken.