Tekst
Lettertype

Schrijven in de zomer

De ontwikkeling gaat door in de vakantie

Yes, eindelijk zomervakantie! Voor kinderen natuurlijke de leukste periode van het jaar. Lekker vrij van school en het liefst iedere dag buiten spelen! Toch is het heel belangrijk voor de ontwikkeling van een kind om een aantal dingen bij te houden tijdens de vakantie. Eén van deze dingen is schrijven.

Oefenen met schrijven

In groep 3 beginnen kinderen met het leren van schrijven. Ze leren onder andere dat er schrijf- en leesletters zijn. Daarnaast beginnen ze in een schrijfschrift de vormen van de letters te schrijven.

Het is vooral voor kinderen t/m 10 jaar belangrijk om te blijven oefenen. Hoe zijn bijvoorbeeld de vormen van de letters en hoe schrijf je zo netjes mogelijk tussen de lijntjes? Daarnaast leren ze hoe ver de letters van elkaar moeten staan voor een leesbare tekst. Tenslotte leren ze ook te schrijven in een bepaald schrijftempo. Op de basisschool is dat belangrijk voor een dictee bijvoorbeeld. Op de middelbare school moeten scholieren bovendien toetsen binnen een bepaalde tijd maken. Het is dus belangrijk om een goed schrijftempo aan te leren.

Oefening 1. Een vakantiedagboek

Een kind kan bijvoorbeeld opschrijven wat hij of zij die dag allemaal heeft gedaan. Met wie hebben ze gespeeld, waar zijn ze geweest etc. Zo kunnen zij terugdenken aan de dag en dit opschrijven.

Oefening 2. Schrijven in het zand
U kunt uw kind meenemen naar het strand. We wonen immers dichtbij! Ga met uw kind naar het natte zandgedeelte met een stok om daar te schrijven. Zij kunnen bijvoorbeeld iets groots schrijven wat leesbaar zou kunnen zijn voor mensen die in een vliegtuig zitten. Het is in Nederland (helaas) niet altijd goed weer. Neem als alternatief zand mee naar huis (of koop het in een winkel). Spreid het zand uit over de tafel of vloer en laat uw kind zijn of haar naam schrijven bijvoorbeeld. Of pak een object wat in de woonkamer staat bijvoorbeeld.

Oefening 3. Stoepkrijt

Een veelvoorkomende activiteit bij kinderen is spelen met stoepkrijt. Ook op deze manier kunnen zij op een speelse manier kennis blijven maken met schrijven. Stimuleer het kind als ouder om bijvoorbeeld namen te schrijven van vrienden of familie. Ze zijn natuurlijk snel geneigd om te tekenen i.p.v. schrijven.

Oefening 4. LetterSchool

Er zijn ook digitale mogelijkheden anno 2021. Er is een app, genaamd LetterSchool, waar kinderen goed op kunnen oefenen. Op deze app kunnen zij de vormen van de letters goed leren. Ze trekken de letters over met hun vingers op het scherm en leren hoe ze de letters moet schrijven. Er is een Lite versie beschikbaar. Wilt u de volledige app gebruiken dan kunt u een abonnement nemen.

Praktijken geopend in de zomer

In de zomer zijn onze praktijken gewoon geopend. Mocht uw kind problemen hebben met het schrijven en lukt het niet om hem/haar aan te sporen tot oefenen? Onze kinderfysiotherapeuten kunnen u en uw kind een handje helpen. Neem gerust contact met ons op. Wij staan voor u klaar.