Tekst
Lettertype

Baby dragen & draagsystemen

9 maanden

Na je kindje negen maanden in je buik te hebben gedragen, is het fijn hem na de geboorte ook zo dicht mogelijk bij je te hebben. Je baby dragen in een draagdoek is een geliefde optie, maar is ook nog eens erg functioneel!

Wat zijn de effecten van een baby dragen?

  • Positief beïnvloeden van de hechting. Er zijn verschillende factoren die een veilige hechting tussen kind en ouder tot stand brengen. Een voorbeeld hiervan is huid-op-huidcontact. Tijdens huid op huidcontact komt het hormoon oxytocine vrij, dit stimuleert de emotionele binding tussen ouder en kind. Tijdens dragen is er vanzelfsprekend veel huid op huidcontact.
  • De behoefte aan nabijheid en geborgenheid. Een baby heeft van nature de behoefte aan fysieke nabijheid en geborgenheid van de ouder. Tijdens het dragen wordt aan deze behoefte voorzien.
  • Temperatuurregulatie. Jonge baby’s kunnen nog niet goed zelf hun temperatuur reguleren. Wanneer de baby bloot of met weinig kleren gedragen wordt, helpt het lichaam van de moeder om de baby op de juiste temperatuur te houden.
  • Stimuleren van borstvoeding. Door het huid op huidcontact wordt ook het hormoon prolactine gestimuleerd. Het dragen van een baby bevordert hierdoor het langer en vaker geven van borstvoeding. Daarnaast zijn hongersignalen snel op te pikken, doordat de baby letterlijk dichtbij is.
  • Responsief ouderschap. Belangrijk als ouder is om de signalen van hun baby te leren herkennen. Door de baby dichtbij te dragen, kun je snel en adequaat reageren op de signalen van de baby.
  • Beïnvloeding van de taalontwikkeling. Tijdens het op de rug, is er significant meer spraak van ouder naar kind in vergelijking met vervoer in een wandelwagen. Dit werkt bevorderend voor de taalontwikkeling van oudere baby’s.

Hoe draag je veilig en ergonomisch?

Belangrijk tijdens het dragen is dat de baby in het draagsysteem in een goede houding zit. De baby wordt rechtop gedragen, en met het gezicht naar de ouder toe. De wervelkolom moet een beetje “bol” kunnen staan en niet gestrekt of overstrekt. Ook is het belangrijk voor de heupontwikkeling dat de knieën hoger zitten dan de heupen (ongeveer op navelhoogte van de baby). De nek wordt ondersteund door het draagsysteem, en de baby moet volledig vrij kunnen ademen. De ouder moet ten allertijden wakker en alert zijn tijdens het dragen, zelf slapen met een baby in een draagsysteem is erg onveilig! Ook wordt het dragen op de fiets afgeraden in verband met het valgevaar.

Welke verschillende draagsystemen zijn er?

Er zijn ontzettend veel verschillende draagdoeken en draagzakken op de markt. Er zijn dragers waarbij je symmetrisch draagt, dus met 2 banden over de schouders, en dragers waarbij je asymmetrisch draagt met  1 band over de schouder. Welk systeem het best passend is, is per ouder en per situatie verschillend.  Je kunt jezelf onder andere het volgende afvragen: wie van de ouders gaat dragen, is het vader of moeder, of willen jullie beide hetzelfde draagsysteem kunnen gebruiken? Hoelang wil je blijven dragen? Is er sprake van een zorg specifieke situatie, bijv. een baby die erg overstrekt, prematuur geboren is of een syndroom heeft? Dit heeft allemaal invloed op de keuze voor een draagsysteem. Hieronder worden een aantal veelgebruikte genoemd.

1. Rekbare draagdoek De rekbare doek kan gebruikt worden vanaf de geboorte. De stof is zacht en voelt erg comfortabel. De hoeveelheid rek verschilt per doek. De doekt dient met 3 lagen geknoopt te worden om voldoende ondersteuning te bieden. Vooral voor jonge baby’s is deze doek geschikt. Voor baby’s die erg overstrekken wordt deze doek afgeraden, het overstrekken kan er namelijk voor zorgen dat de baby in de verkeerde houding zit. Door de rek in de doek kan het voor de ouder ook zwaarder voelen, daarom is deze doek voor oudere baby’s minder geschikt.

2. De geweven draagdoek(zie rechts) Ook de geweven doek kan gebruikt worden vanaf de geboorte. De doek rekt weinig tot niet. Door de stugge stof, kun je de doek goed strak aanspannen waardoor de baby niet opzij of in elkaar kan zakken in de doek. De doek hoeft maar met 1 laag stof om de baby geknoopt te worden. Zolang als ouder het prettig vindt kun je deze doek blijven gebruiken, er is geen bovengrens aan leeftijd of gewicht. Een nieuwe geweven doek  moet “ingedragen” worden, na gebruik wordt de doek steeds wat soepeler en zachter.

3. Halfbuckle draagzak(zie links) Bij een halfbuckle draagzak is een gedeelte van de draagzak voorzien van gespsluiting, en een gedeelte dien je zelf te knopen. Vaak zit de gespsluiting bij de heupband en knoop je de schouderbanden zelf om. Er zijn halfbuckle draagzakken op de markt die zowel geschikt zijn voor buikdragen als rugdragen.

4. Fullbuckle draagdoek

Deze draagzakken zijn volledig voorzien van gespsluitingen en direct klaar voor gebruik. Er komt geen knoopwerk aan te pas. Deze draagzakken hebben vaak veel instelmogelijkheden.

Vragen of behoefte aan meer informatie?

Heeft u nog specifieke vragen of wilt u meer informatie over de cursus? Laat hier uw nummer achter en wij bellen u zo snel mogelijk terug.