Cerebrale Parese Baby

In Nederland wordt gemiddeld elke dag een baby geboren die later (meestal voor de eerste verjaardag) de diagnose cerebrale parese (CP) krijgt.

Wat is een cerebrale parese?

Cerebrale parese is een hersenbeschadiging die vaak ontstaat tijdens de bevalling door te weinig zuurstof. CP wordt ook omschreven als een klinisch syndroom met een houdings- of bewegingsstoornis. Cerebrale parese is bovendien een niet-progressieve hersenbeschadiging, oftewel het letsel zal niet verergeren.

Wat zijn de gevolgen?

Cerebrale parese heeft uiteenlopende gevolgen dat verschilt per kind en ernst. Kinderen met CP hebben o.a. meer moeite met bewegen, denken of communiceren. Kinderen die later CP ontwikkelen lopen achter met het behalen van bepaalde mijlpalen als leren kruipen, staan en lopen. Ook het zoeken van balans kost meer moeite.

Wat zijn de symptomen?

Signalen van CP verschillen van persoon tot persoon. Meeste ouders herkennen al snel signalen als niet makkelijk kunnen rollen, kruipen of lopen. Daarnaast zijn andere beweging gerelateerde symptomen als:

  • Gespannen spieren;
  • Spierzwakte;
  • Gebrek aan balans en efficiënte bewegingen;
  • Stijve gewrichten. Bijvoorbeeld niet helemaal kunnen buigen of strekken;
  • Asymmetrie in het bewegen.

Kinderfysiotherapie bij cerebrale parese

Een kinderfysiotherapeut is een belangrijke schakel in de ontwikkeling van een kind met CP. Wij ondersteunen kinderen met CP om meer kracht, beweging en balans te krijgen. De ondersteuning die wij bieden voor CP verschilt per stadia, afhankelijk van de situatie en behoeften.

Fysiotherapie tot 4 jaar

In de eerste vier jaar leggen wij de nadruk op de motorische ontwikkeling en het bewegen van het kind. Dit doen wij door spelenderwijs de kinderen te trainen met betrekking tot de houding en ontspanning. Ook zullen we u huiswerk meegeven zodat u als ouder dit thuis kunt voortzetten.

Fysiotherapie 5 t/m 12 jaar

Uw kind komt in deze leeftijdsfase voor genoeg uitdagingen te staan en komen er veel prikkelingen op hem of haar af. In deze leeftijdsfase maakt een kind meerdere groeispurten door. Daarom is de ontwikkeling van het kind met CP extra belangrijk in deze leeftijdsfase. De focus van de kinderfysiotherapeut ligt voornamelijk op het zo efficiënt mogelijk te bewegen d.m.v. oefeningen en sport. Het is in deze fase belangrijk om de houding van het lichaam en beperkingen van de gewrichten te trainen. Dit wordt o.a. begeleid door mobiliteit en fitness te stimuleren en spier- en gewrichtspijn te beheersen. Kinderen met CP zitten relatief meer en vergroten daarmee de kans op gewichtstoename en medische complicaties. Dit willen wij natuurlijk voorkomen!

Maak hier uw afspraak Afspraak maken

Afspraak maken

Het is erg belangrijk om een kind met CP op de juiste manier te begeleiden en de motorische ontwikkeling te stimuleren. Maak daarom een afspraak door te bellen naar 070-2007518 of stuur een mail naar info@benbkidscare.nl.