Tekst
Lettertype

De W-zit houding, waarom dit juist zo slecht is

In onze praktijken zien wij vaak kinderen die veel in de zogenoemde W-zit houding zitten. De W-zit houding wordt ook wel de omgekeerde kleermakerszit genoemd. Het lijkt misschien onschuldig, maar de W-zit houding is niet goed voor de ontwikkeling, zowel op de korte als de langere termijn. Wij raden daarom aan om hier actief op te reageren en dit zo snel mogelijk af te leren.

Afspraak inplannenBel ons 085 301 39 03

Het probleem van de W-zit houding

Het is niet ongewoon dat een kind in de W-zit houding gaat zitten. Kinderen zijn mobieler in de gewrichten dan volwassenen en hebben nog minder kracht ontwikkeld. Om die reden zakken zij snel door de knieën in de W-zit houding. Deze houding voelt comfortabel en geeft een gevoel van stabiliteit. De W-zit houding zorgt er echter ook voor dat de heupgewrichten heel mobiel worden/blijven. Dit kan gevolgen hebben op de motorische ontwikkeling.

Het kan als gevolg hebben dat de heupen mobieler zijn naar het naar binnen draaien waardoor kinderen X-benen krijgen of met de voeten naar binnen lopen. Dit kan er weer voor zorgen dat een kind vaker valt. Op latere leeftijd in de groei kan het bovendien zorgen voor een hogere blessuregevoeligheid. In het ergste geval kan de W-zit houding leiden tot heupluxaties. Bij een heupluxatie gaat de heupkop uit de heupkom.

Kinderen die hypermobiel zijn, zitten vaak graag in deze houding en kunnen deze zithouding moeilijk afleren.

Wat kunt u er zelf aan doen?

Probeer uw kind deze zithouding van jongs af aan af te leren. Geef hierbij andere opties om te zitten. Dit kan zijn: kleermakerszit (dit is een heupopener en dus een goede als tegenhanger van veel in W-zit zitten), zitten op de knieën of zitten op de billen met de benen naar voren gestrekt. Zorg voor afwisselende speelplekken en maak gebruik van verschillende objecten om te zitten. Denk hierbij aan een stoel, een poef of een kussen.

Wanneer naar de kinderfysiotherapeut?

Als uw kind graag in een W-zit zit, is dit niet direct aanleiding om naar een kinderfysiotherapeut te gaan. Wel kunt u om advies vragen als blijkt dat u het niet krijgt afgeleerd of als uw kind hypermobiel is.