Tekst
Lettertype

Groeipijn bij kinderen

Gedurende de ontwikkeling van het kind zijn er een aantal momenten waarop een kind plotseling pijn aan kan geven. Dit zijn vaak langere periodes, zonder dat er een duidelijke aanwijzing is voor de pijn. Dit kan een teken zijn van groeipijn.
Groeipijn is een vaak voorkomend maar toch ook onbekend fenomeen. Groeipijn is onschuldig maar toch is het belangrijk om er meer over te weten en andere mogelijke aandoeningen uit te sluiten.

Wat is groeipijn?

Groeipijn is een zeurende of stekende pijn in de ledematen. Het vaakst wordt de pijn gevoeld in de benen. Vermoedelijk omdat deze overdag de meeste activiteit leveren. De pijn wordt namelijk vaak gevoeld aan het einde van de dag als uw kind in bed ligt. Soms kan uw kind er zelfs wakker van liggen!

Wordt groeipijn bij kinderen veroorzaakt door groei?

Zoals de naam doet vermoeden zou de oorzaak kunnen liggen in de mate van groei van kinderen. De daadwerkelijke oorzaak van groeipijn is echter niet bekend. Een aantal feiten over groeipijn:

  • Groeipijn bij kinderen ontstaat niet in de periode van snelste groei
  • Pijnlokalisaties komen niet overeen met de plaats waar maximale groei plaatsvindt
  • Kinderen met pijn hebben niet vaker groeistoornissen dan kinderen zonder pijn
  • Groeipijn wordt niet veroorzaakt door (overmatig) bewegen
  • Groeipijn zorgt niet voor een blessure. Echter kan een kind na afloop van veel en langdurig bewegen wel hevigere klachten aangeven.

Wat zijn de symptomen van groeipijn?

Groeipijn is voor elk kind anders. Sommige kinderen hebben er heel veel last van en anderen helemaal niet. Als uw kind klaagt over onderstaande symptomen dan zou het goed kunnen dat hij of zij last heeft van groeipijn:

  • De pijn wordt gevoeld in de ledematen en niet in de gewrichten
  • Meestal aan de voorzijde van de bovenbenen, achterkant van de benen, kuiten of onderkant van de knie
  • De pijn wordt meestal in de avond of ’s nachts gevoeld en duurt vaak maar enkele minuten
  • Groeipijn kan komen en gaan
  • Groeipijn kan maanden of jaren worden ervaren maar de meeste kinderen groeien er binnen twee jaar overheen
  • De groeipijn belemmert niet het loopvermogen of de mate van activiteit van uw kind gedurende de dag

Mijn kind klaagt over pijn in de knie

Groeipijn in de knie is iets wat niet vaak benoemd wordt. De knie is een gewricht en groeipijn wordt veelal aangegeven in de spieren van de ledematen. Klaagt uw kind toch over pijn in de knie? Laat dit dan verder onderzoeken om te achterhalen wat er aan de hand is.

Mijn kind klaagt over groeipijn in de benen

Groeipijn in de benen komt vaak voor. Geschat wordt dat één op de drie kinderen wel eens last heeft van pijn in de benen. Eén op de tien kinderen heeft zelfs regelmatig last van pijn in de benen.

Op welke leeftijd ontstaat groeipijn?

Groeipijn komt voor bij kinderen tussen de drie en twaalf jaar waarbij een piek zichtbaar is bij kinderen tussen de drie en vijf jaar. Ook bij kinderen tussen de negen en twaalf jaar komt groeipijn meer voor.

Baby’s

Over groeipijn bij baby’s is weinig bekend. Heeft u het gevoel dat uw baby pijn ervaart? Maak dan een afspraak bij uw huisarts of consultatiebureau.

Peuters en jonge kinderen

Peuters zijn kinderen tussen de twee en vier jaar. Op deze leeftijd kan al gesproken worden over groeipijn. Meisjes klagen meestal over groeipijn tussen de leeftijd van twee en elf jaar, jongens tussen twee en dertien jaar.

Pubers

Groeipijn kan voorkomen op alle kinderleeftijden dus ook bij pubers. Toch is het minder gebruikelijk. Bij alle kinderen gelden dezelfde adviezen.

Wat kan ik zelf doen?

Groeipijn wordt vaak vanzelf minder en zal niet altijd in dezelfde mate aanwezig zijn. Om het verdraagzamer te maken voor uw kind kunt u:

  • Lichte massage geven
  • Warmte of juist kou op de pijnlijke ledematen leggen
  • Rekoefeningen van de pijnlijke spieren doen

Wat kan de kinderfysiotherapeut doen tegen groeipijn bij uw peuter?

De kinderfysiotherapeut zal uw kind onderzoeken en vragen stellen over de medische geschiedenis en symptomen. Als uw kind groeipijn heeft, zal de kinderfysiotherapeut tijdens het lichamelijk onderzoek niets afwijkends zien. Het is belangrijk om andere mogelijke oorzaken van de pijn uit te sluiten voordat de diagnose van groeipijn wordt vastgesteld.

Twijfelt u over de oorzaak van de pijn bij uw kind? U kunt altijd contact opnemen met de kinderfysiotherapeut bij u in de buurt.