Tekst
Lettertype

Help! Mijn kind heeft hielklachten, wat nu?

Hielklachten

Veel kinderen krijgen op een moment te maken met hielklachten. Het gaat dan om hielklachten zonder duidelijk ontstaansmoment. Deze hielklachten kunnen ervoor zorgen dat kinderen minder willen lopen, sporten of zelfs buitenspelen. Het is daarom belangrijk dat de hielklachten tijdig worden gesignaleerd en serieus worden genomen.

Oorzaken en risicofactoren voor hielklachten bij kinderen

Er zijn verschillende soort van hielklachten bij kinderen maar de meest voorkomende is de ziekte van Sever. Wat zijn de risicofactoren?

  • Uw kind heeft de leeftijd tussen 8 en 14 jaar
  • Uw kind zit in de groeiperiode
  • Uw kind sport veel
  • Uw kind heeft overgewicht

De voornaamste oorzaak is de disbalans tussen de belasting en belastbaarheid. Dit betekent dat het lichaam van uw kind meer te verduren krijgt dan dat het aankan. De belastbaarheid van uw kind kan in de groeifase anders zijn dan daarbuiten. Om deze reden is het belangrijk de groeifase van uw kind in de gaten te houden zodat de belasting aangepast kan worden.

De meest voorkomende hielklacht bij kinderen: de ziekte van Sever

De groeischijven in het skelet van kinderen dienen voor het groeien van de botten Deze blijven daarom langere tijd uit kraakbeen bestaan voordat zij verbenen en bot worden. De achillespees hecht aan op de groeischijf van de hiel. Als uw kind veel sport, wordt er door de achillespees vaak getrokken aan die aanhechting op de groeischijf. Dit kan hielklachten veroorzaken en wordt de ziekte van Sever genoemd. Deze hielklachten komen vaak voor bij zowel jongens als meisjes en in meer dan de helft van de gevallen zijn de klachten beiderzijds.

Wat kunt u doen als uw kind hielklachten heeft?

Hielklachten bij kinderen zijn bijna altijd onschuldig en gaan vaak in de loop van de groeiperiode vanzelf over. Toch is het soms lastig te bepalen wat u uw kind wel of niet moet laten doen. Een aantal adviezen die u kunt opvolgen:

  • Koelen van de pijnlijke plek
  • Rustig rekken van de kuitspieren
  • Pijnlijke activiteiten vermijden
  • Schoenen dragen waarbij de hiel goed gestabiliseerd wordt en de voet juist afgewikkeld kan worden.

Wat kan de kinderfysiotherapeut voor uw kind met hielklachten betekenen?

De kinderfysiotherapeut zal beginnen met het in kaart brengen van de klachten. Vervolgens zal een lichamelijk onderzoek plaatsvinden om de mogelijke oorzaak te achterhalen. Samen met u zal een behandelplan worden opgesteld en zal deze worden uitgevoerd. Uw kinderfysiotherapeut kan helpen met het voordoen van de rekoefeningen, kan u advies geven over waar een schoen aan moet voldoen en het kan u en uw kind helpen met het vinden van een balans tussen de belasting en belastbaarheid. Middels oefeningen zal stabiliteit van de enkels en kracht getraind worden zodat de belastbaarheid groter wordt.