Tekst
Lettertype

Hoeveel moet een kind bewegen?

Bewegen is gezond

Bewegen is essentieel voor kinderen. Zonder is een kind namelijk niet gezond. Toch beweegt bijna de helft van de Nederlandse kinderen te weinig. Dat moet dus anders! Maar hoeveel moet een kind bewegen om gezond te blijven? Lees hier hoeveel lichaamsbeweging een kind nodig heeft om gezond te blijven en hoe u dat kan realiseren.

Hoeveel moet een kind bewegen om gezond te blijven?

Op basis van onderzoeken heeft de Gezondheidsraad richtlijnen opgesteld die aangeven hoeveel een kind moet bewegen. Hierop zijn onze adviezen gebaseerd waarbij een onderscheid wordt gemaakt tussen de leeftijdscategorieën 0-4 jaar en 4-18 jaar.

Beweegrichtlijn voor kinderen van 0 tot 4 jaar

Bij het opstellen van de Beweegrichtlijnen 2017 realiseerde de Gezondheidsraad dat er te weinig gegevens bekend zijn voor het maken van een wetenschappelijk onderbouwde beweegrichtlijn voor kinderen van 0 tot 4 jaar. Desondanks willen wij u wel advies kunnen geven wat betreft beweging in deze leeftijdscategorie. Ons advies is dan ook om uw kind op deze leeftijd elke dag te laten bewegen door uw kind te laten spelen. Daarnaast adviseren wij om activiteiten uit te voeren waarmee de basisvaardigheden van de hele motoriek worden beoefend. Denk hierbij aan rennen, klimmen, springen, gooien, vangen en evenwichtsvaardigheden. Op deze manier kan u met uw kind spelenderwijs basis motorische vaardigheden beoefenen. In principe is spelen voor deze leeftijd dus genoeg, maar om het bewegen te stimuleren kunt u altijd een aantal dingen doen, namelijk:

  • Uw kind zelf laten lopen of op een (loop)fiets laten gaan, in plaats van met de kinderwagen of auto;
  • Uw kind laten spelen en ontdekken in verschillende speeltuinen, waarbij alle basisvaardigheden aan bod komen, zoals rennen, springen, klimmen, gooien/vangen, evenwichtsvaardigheden en nog veel meer;
  • Ga naar een bos of naar het strand zodat kinderen verschillende ondergronden ontdekken.

Beweegrichtlijn voor kinderen van 4 tot en met 18 jaar

Op basis van het onderzoek van de Gezondheidsraad hanteren wij voor kinderen van 4 tot en met 18 jaar dat zij minimaal één uur per dag aan matig intensieve inspanning doen. Bij matig intensieve inspanning gaat het om het krijgen van een hogere hartslag en een versnelde ademhaling waardoor het energieverbruik toeneemt. Hierbij kunt u denken aan beweging door middel van fietsen, wandelen, buitenspelen en trampolinespringen. Ook adviseren wij om kinderen minimaal drie keer in de week aan spier- en botversterkende activiteiten te doen. Bij botversterkende activiteiten wordt het lichaam belast met het eigen gewicht. Denk hierbij aan oefeningen zoals hardlopen, dansen, springen en traplopen. Bij spierversterkende activiteiten wordt de kracht en het uithoudingsvermogen van de spieren verbeterd. Deze activiteiten kunnen krachtoefeningen zijn, maar ook sporten zoals hardlopen, voetballen en fitness versterken de spieren. Maar dit is een richtlijn, langer, vaker of intensiever bewegen is nog gezonder.

Waarom is bewegen voor een kind nou zo belangrijk?

Het is gezond wanneer een kind voldoende beweegt. Daarnaast heeft bewegen ook veel andere voordelen, namelijk:

  • Het verbetert de fitheid van een kind. Wanneer een kind genoeg beweegt zal dit de fitheid bevorderen wat bijdraagt aan een betere conditie, snelheid en coördinatie.
  • Het verbetert de motoriek van een kind. Als kinderen op een jonge leeftijd al veel en gevarieerd bewegen, groeien hun spieren en botten goed waardoor kinderen beter kunnen bewegen. Hierdoor verbetert de motoriek van een kind en worden ze leniger en handiger.
  • Het verlaagt het risico op depressieve symptomen. Bewegen zorgt ervoor dat het lichaam efficiënter omgaat met het verwerken van angst en stress. Daarnaast komt de stof endorfine vrij tijdens het bewegen en sporten die het kind gelukkiger laat voelen.
  • Het versterkt spieren en botten. Lichaamsbeweging zorgt voor een sterker en krachtiger lichaam.
  • Het vermindert of voorkomt diabetes. Wanneer kinderen bewegen verbetert dit de insulinegevoeligheid. Daarnaast zorgt regelmatige beweging voor het omlaag brengen van de bloedsuikerspiegel.
  • Het draagt bij aan de sociale ontwikkeling van een kind. Tijdens het sporten of bewegen leren kinderen om samen te spelen, om respectvol om te gaan met anderen, om op hun beurt te wachten en om te luisteren naar de spelregels. Dit bevordert de sociale ontwikkeling van een kind.

Tips om kinderen in beweging te krijgen

Ondanks dat er zoveel voordelen zitten aan de lichaamsbeweging van kinderen, beweegt bijna de helft van de Nederlandse kinderen te weinig. Enkele oorzaken daarvan zijn digitalisering, verstedelijking en te weinig speelplekken. Beweegt uw kind ook te weinig? Lees hieronder onze tips om kinderen in beweging te krijgen.

  1. Lid worden van een sportvereniging. Door uw kind op te geven bij een sportvereniging wordt er regelmatig gesport. Daarnaast maakt uw kind ook sociale contacten wat bijdraagt aan de sociale ontwikkeling.
  2. Buiten spelen. Laat uw kind veel buitenspelen en help bijvoorbeeld bij het opzetten van een speurtocht, verzin een spelletje of maak een parcours in de tuin.
  3. Geef het goede voorbeeld. Pak zelf wat sneller de fiets of ga ergens lopend heen. Kinderen zullen dit dan sneller overnemen dan waarna ze altijd overal heen gaan met bijvoorbeeld de auto of de bus.
  4. Beperk de schermtijd of zet deze anders in. Digitalisering is een oorzaak waardoor kinderen meer bewegen. Beperk daarom de schermtijd, want hierdoor dwingt u uw kind om wat anders te gaan doen en gaan ze vaak bewegen. Daarnaast kan een scherm ook ingezet worden voor dansfilmpjes of andere spelletjes waarbij kinderen moeten bewegen.
  5. Spelletjes organiseren. Is het slecht weer? Organiseer dan leuke actieve spelletjes voor uw kind binnen. Denk aan de stoelendans of een spel als twister.

Bewegen is gezond, maar meer bewegen is altijd beter!