Tekst
Lettertype

Klompvoeten

Wat zijn klompvoeten?

Klompvoeten is een aangeboren afwijking waarbij de stand van de voet anders is. De voet staat meestal geheel naar binnen gedraaid en staat stijf in deze positie. In Nederland worden gemiddeld 200 kinderen per jaar geboren met deze aandoening en de helft daarvan heeft klachten aan beiden voeten. Deze aandoening beïnvloed de spieren, ligamenten en de botten van het been.

Oorzaak klompvoeten

Klompvoeten zijn een aangeboren afwijking die zich vaak al in de baarmoeder ontwikkelt. In sommige gevallen ontwikkelt de klompvoet zich weer tot een normale voet. Dit betekent dat de voet waarschijnlijk bekneld zat en later weer vrijkwam en normaal ontwikkelde. De naam klompvoet geeft vaak een onduidelijk beeld bij mensen, dit komt omdat de naam afgeleid is van het de Engelse benaming “club foot”. Dit betekent dat de voet op een golfclub lijkt. Omdat deze aandoening al onder de knie begint spreken we eigenlijk van een onderbeenafwijking. Hierbij zijn de spieren en ligamenten vanaf de knie anders aangelegd en onderontwikkeld en kan zich ook op verschillende manieren uiten. De precieze oorzaak is niet vastgesteld, maar factoren die van invloed kunnen zijn:

  • Erfelijke bepaling
  • Liggingsafwijking in de baarmoeder
  • Verstoring zenuwvoorziening van de voet
  • Bindweefselziekten of neurologische aandoeningen
  • Mechanische oorzaken als te weinig vruchtwater

Klachten klompvoeten

Door de onderontwikkelde spieren en ligamenten is staan en lopen bijna niet mogelijk. De houding van de voet zorgt ook voor een sterke afname van mobiliteit. Omdat deze aandoening gelijk na de geboorte optreed is het belangrijk om meteen met de behandeling te beginnen, dit kan de kans op genezing verhogen. De aandoening kan ook voor pijn en stijfheid zorgen in de voet.

Behandeling

Bij de behandeling komen meerdere medische ingrepen bij kijken. De behandeling heeft 4 stappen.

  • Stap 1. De voet weer in een juiste positie manipuleren.
  • Stap 2. De achillespees innemen, omdat deze uitgerekt is door de klompvoet.
  • Stap 3. Gipsperiode van ongeveer 3 weken, de ingenomen achillespees groeit weer aan.
  • Stap 4. Een brace die de eerste 4 levensjaren word gedragen zodat de voet juist ontwikkelt. Eerst 23 uur per dag, na 3 maanden hoeft dit alleen bij de slaapjes nog.

Kinderfysiotherapeuten kunnen ondersteuning bieden bij het verhogen van de mobiliteit van de onderbeen, het revalideren na de operatie en dragen van brace en uiteraard helpen de motorische ontwikkeling op de goede manier te stimuleren.