Tekst
Lettertype

Mijn kind klaagt over kniepijn. Wat nu?

Kniepijn

Een veelvoorkomende klacht bij opgroeiende kinderen is kniepijn. Vaak zit de pijn aan de voorkant van de knie, rondom of onder de knieschijf. Er zijn veel mogelijke verklaringen voor deze kniepijn bij kinderen maar gelukkig is het meestal niet ernstig. In deze blog worden twee vaak voorkomende aandoeningen aan de knie bij kinderen besproken.

Oorzaak kniepijn bij kinderen

Er zijn veel verschillende oorzaken die de kniepijn kunnen veroorzaken. De meest voorkomende oorzaak van kniepijn bij kinderen is gerelateerd aan de groei van kinderen. Als kinderen groter worden betekent dit dat de botten groeien. De spieren groeien echter niet op hetzelfde tempo mee als de botten maar hebben meer tijd nodig om zich aan de nieuwe lengte van het bot aan te passen. Dit maakt dat uw kind in deze periode kwetsbaarder is en een hogere kans heeft om kniepijn te krijgen. Als uw kind daarbij erg actief is en de spieren dus veel gebruikt worden, dan komen er meer trekkrachten op de aanhechting van de spier op het bot. Dit kan ook leiden tot kniepijn bij uw kind.

Verschillende varianten van kniepijn bij kinderen in de groei

  • Ziekte van Osgood-Schlatter
    Deze aandoening aan de knie komt vaak voor bij kinderen tussen de 8-15 jaar, die veel sporten en in hun groeispurt zitten. Meisjes (8-12 jaar) bereiken deze periode vaak eerder dan jongens (10-15 jaar) maar deze aandoening komt veel vaker voor bij jongens.
    De plek van de pijn is daar waar de pees van de bovenbeenspier aanhecht op het bot. Deze plek zit aan de voorkant van de knie, ongeveer 2-3cm onder de knieschijf. Het is typerend voor deze aandoening dat daar een zwelling ontstaat. De zwelling kan rood zijn en voelt pijnlijk aan bij aanraking. Deze bult kan verminderen maar vaak blijft het ook aanwezig als de groeiperiode en de klachten voorbij zijn. De pijn is voelbaar tijdens activiteiten zoals lopen, fietsen en/of traplopen en tijdens sporten waar veel wordt gerend en gesprongen. Meestal wordt de kniepijn minder in rust.

 

 

 

  • Ziekte van Sinding-Larsen-Johansson
    Deze aandoening lijkt op de vorige en komt ook voor bij dezelfde groep kinderen. Er zijn echter geen aanwijzingen dat het vaker voorkomt bij jongens zoals bij Osgood-Schlatter wel het geval is. Het verschil tussen beiden aandoeningen is de locatie van de pijn. Bij de ziekte van Sinding-Larsen-Johansson zit de pijn direct onder de knieschijf op de plek waar een groeischijf zit. Ook bij deze aandoening ontstaat zwelling en drukpijn echter zal de zwelling verdwijnen als de groeiperiode en de klachten voorbij zijn. De kniepijn ontstaat door veel sporten/bewegen in de groeiperiode van kinderen. Denk hierbij aan fietsen, rennen en/of traplopen en sporten zoals; voetbal, basketbal, handbal of hockey.

Wat kunt u doen tegen de kniepijn van uw kind?

Een aantal algemene adviezen om de knieklachten te verhelpen zijn:

  • Regelmatig koelen
  • Rekken van de bovenbeenspieren
  • Check de hoogte van de fiets van uw kind
  • Vraag advies aan een kinderfysiotherapeut bij u in de buurt
  • Bouw relatieve rust in. Vaak wordt gezegd dat rust de klachten zal doen verminderen. In zekere zin is dit het geval maar rust zorgt er ook voor dat uw kind minder belastbaar wordt. Dit betekent dat het lichaam van uw kind niet meer in staat zal zijn te kunnen doen wat verwacht wordt.

Voorbeeld: Uw kind zit op voetbal waarbij hij 3 keer traint en 1 wedstrijd speelt. Vanwege de kniepijn van uw kind besluit u dat het voorlopig beter is als er voorlopig niet wordt gevoetbald. Binnen 3-4 weken merkt u dat de kniepijn van uw kind aan het verminderen is maar ongemerkt zal de kracht en de conditie van uw kind ook afnemen. Als uw kind weer start met voetballen is de kans groot dat de kniepijn terugkomt.

Wat kan de kinderfysiotherapeut voor uw kind met kniepijn betekenen?

De kinderfysiotherapeut zal starten met het zorgvuldig in kaart brengen van de klachten en het activiteitenpatroon van uw kind met kniepijn. Lichamelijk onderzoek zal vervolgens uitwijzen om welke aandoening het gaat. De kinderfysiotherapeut kan helpen de belasting (gym, sporten en andere activiteiten) te verminderen zonder dat dit ten koste gaat van de belastbaarheid (wat uw kind aan kan). Uw kind zal specifieke oefeningen krijgen gericht op zijn sport om te zorgen dat de beenspieren sterk blijven. Ook zal de kinderfysiotherapeut u en uw kind begeleiden naar volledige terugkeer in de sport van uw kind.