PCM meting

Wat is een PCM meting?

Middels een PCM meting (plagiocephalometrie) kan de ernst van de afplatting gemeten worden. Deze meetmethode zorgt ervoor dat we de schedelvorm, dus niet de omtrek, op eenvoudige en betrouwbare manier kunnen vaststellen.

Zowel voor een scheve afplatting (plagiocephalie) als voor een afplatting in het midden (brachycephalie) komen er waarden uit de meting die iets zeggen over de ernst en de verwachting in de toekomst. Er kan eenmalig een meting gedaan worden om de afplatting te beoordelen, of later in het behandeltraject nogmaals gedaan worden om de verbetering te meten.

Afspraak makenBel ons 085 301 39 03

Wanneer en hoe wordt er gemeten?

De meting wordt gedaan middels een thermoplast bandje, die binnen een paar minuten weer uithard als het om de schedel zit. Er worden een aantal puntjes gemarkeerd (neus en oren), waarna het bandje eenvoudig van de schedel af te halen is. Vervolgens wordt dit bandje gekopieerd en kan de kinderfysiotherapeut op papier de afplatting verder meten en beoordelen. Het bandje krijgt u zelf mee naar huis!

Een PCM bandje wordt altijd gemaakt door een kinderfysiotherapeut die hier ervaring mee heeft en dit op de juiste manier kan uitrekenen en beoordelen. Een PCM bandje wordt niet standaard bij elke voorkeurshouding gedaan, maar afhankelijk van de mate van scheefheid kan het een toevoeging zijn om de afplatting beter in kaart te krijgen of bij twijfel als het middels observatie niet goed te beoordelen is.