Tekst
Lettertype

Spina bifida (open rug)

Wat is spina bifida?

Spina bifida, oftewel open rug, is een aangeboren afwijking van het ruggenmerg en de wervelkolom. Meestal is de afwijking gelokaliseerd ter hoogte van de lendenwervels, maar soms ook ter hoogte van de borstwervels of het heiligbeen.

Gemiddeld komt de aandoening voor bij 4 per 10.000 geboorten. Wanneer spina bifida in de familie voorkomt is deze frequentie 10 maal hoger. Het vroegtijdig innemen van foliumzuur, voor/tijdens de zwangerschap, zou de kans op spina bifida met 75% verlagen.

Hoe ontstaat spina bifida?

Tijdens de eerste weken van de ontwikkeling van het embryo ontstaat het ruggenmerg. Dit ontstaat vanuit een gootje in de huid, welke bij normale ontwikkeling sluit tot een buis, welke vervolgens dieper in de rug verzinkt. Bij spina bifida is deze ontwikkeling verstoord en blijft het gootje open en aan de oppervlakte van de rug.
Er is geen exacte oorzaak bekend; wel spelen genetische factoren, omgevingsfactoren en voedingsfactoren een rol in het ontstaan van spina bifida.

Klachten bij een open rug

Spina bifida is een complex ziektebeeld. Er is sprake van neurologische uitvalsverschijnselen; de functie van het blootliggende gedeelte van het ruggenmerg is volledig of deels uitgevallen. Dit leidt tot verlammingsverschijnselen en gevoelsstoornis in de benen. Waar de stoornissen zich uiten is afhankelijk van de locatie van de open rug; ter hoogte van het heiligbeen zullen klachten worden ervaren in de voeten en onderbenen. Hierbij is het in veel gevallen nog mogelijk te leren lopen met gebruik van loophulpmiddelen. Ter hoogte van de lendenwervels of hoger zullen de klachten ook in bovenbenen en soms zelfs in de onderbuik worden ervaren. Patiënten zijn hierbij aangewezen op een rolstoel.

Vanwege de ontwikkelingsstoornis van het ruggenmerg kan dit ook invloed hebben op de ontwikkeling van de benen. Hierdoor kunnen er tevens orthopedische afwijkingen ontstaan; zoals klompvoeten, heupluxaties of scoliose.

Ook ontwikkelen veel patiënten (80-85%) met spina bifida een hydrocefalie (waterhoofd). De omvang van het hoofd neemt hierbij te snel toe. Een waterhoofd kan al voor de geboorte ontstaan. Bij deze patiënten is er dan ook vaak sprake van een intellectuele achterstand. Wanneer er geen sprake is van een waterhoofd, of wanneer deze pas na de geboorte ontstaat, kan het verstandelijk vermogen ook beperkt zijn, maar dit kan ook redelijk normaal zijn.

Behandeling kinderfysio bij een open rug

De afwijkingen en stoornissen die in de aanleg aanwezig zijn kunnen niet verholpen worden. De aandoening kent geen genezing. Kinderfysiotherapeutische behandeling is daarom gericht op het zoveel mogelijk behouden van en de juiste toepassing van functies en het aanleren van functionele compensaties. Het doel hierbij is het kind een zo groot mogelijke zelfredzaamheid te laten bereiken. Tevens is de behandeling gericht op het stimuleren van motorische en functionele vaardigheden. Dit is per kind verschillend en afhankelijk van zijn of haar mogelijkheden.

Is de open rug gelokaliseerd ter hoogte van het heiligbeen, dan is het in veel gevallen nog mogelijk te leren lopen met gebruik van loophulpmiddelen. Dit zal dan tijdens de behandeling onder begeleiding van de kinderfysiotherapeut ook geoefend worden. Is de open rug gelokaliseerd ter hoogte van de lendenwervels of hoger zal het kind aangewezen zijn op een rolstoel. Behandeling zal dan gericht zijn op het voortbewegen met gebruik van de rolstoel, het maken van transfers en de functie van de armen, zoals mobiliteit en spierkracht.