Tekst
Lettertype

Sportblessures voorkomen bij kinderen

Kinderen spelen graag en klimmen, klauteren, rennen, springen is leuk om te doen. Veel kinderen gaan dan ook vanaf een bepaalde leeftijd een sport beoefenen. Dit kunnen zowel individuele als teamsporten zijn. Door het sporten kunnen er soms ook sportblessures ontstaan. Per sport verschillen de blessures, echter is de kans op een blessure bij contactsporten het grootst. Kinderfysiotherapie kan helpen blessures te verhelpen en verminderen. In deze blog wordt hier verder op in gegaan.

Meest voorkomende blessures

In onze praktijken zien we regelmatig jonge sporters, met name wanneer ze in de groei zijn, met verschillende sportblessures. In de groei zijn kinderen gevoeliger voor blessures.
Een aantal veel voorkomende sportblessures bij kinderen zijn:

  • Verstuikingen en verrekkingen: Dit is verreweg de meest voorkomende blessure en komt veel voor bij sporten waar veel wordt gerend, gesprongen en gedraaid bij een plotseling veranderende bewegingsrichting.
  • Overbelastingsblessures: Dit komt veel voor bij sporten die veel herhaalde beweging vereisen en training eenzijdig is. Balsporten waar continue ballen gegooid moeten worden, zoals handbal, basketbal of honkbal, kunnen blessures aan de armen veroorzaken. Herhaaldelijk moeten springen of rennen zal meer vragen van de knieën, welke hierdoor overbelast kunnen raken.
  • Stressfracturen: Dit letsel treedt op wanneer de spier herhaaldelijk een (te) grote trekkracht op het bot uitoefent. Het bot wordt hierdoor overbelast, waardoor er scheurtjes in kunnen ontstaan; de stressfractuur of ook wel vermoeidheidsbreuk genoemd. Stressfracturen komen voornamelijk voor in botten van voeten en benen bij sporten waar veel wordt gesprongen, zoals turnen, maar ook bij hardlopers en dansers.

Hoe kan de kans op een blessure worden verkleind?

  • Een goede warming-up; dit zorgt ervoor dat je lichaam wordt opgewarmd en klaar wordt gestoomd voor het sporten. De spieren raken hierdoor ook minder snel overbelast.
    Een cooling down zorgt ervoor dat de hartslag weer rustiger wordt na inspanning en de spieren wat afkoelen. Een cooling down helpt het lichaam in rustniveau terug te brengen. Een cooling down vermindert de kans op vermoeide spieren of spierpijn.
  • Geleidelijke trainingsopbouw: Het is belangrijk om kinderen geleidelijk aan te laten wennen aan intensievere trainingen en wedstrijden. Te snelle toenames in de trainingsintensiteit of -duur kunnen leiden tot overbelasting en blessures.
  • Voldoende rust en hersteltijd: Het is belangrijk dat kinderen voldoende rust en hersteltijd krijgen tussen trainingen en wedstrijden. Dit voorkomt overbelasting en vermoeidheid en verminderen het risico op blessures.
  • Techniek en vaardigheidstraining: Leer kinderen de juiste technieken en vaardigheden voor hun specifieke sport. Dit helpt hen om de bewegingen correct uit te voeren en vermindert het risico op blessures als gevolg van verkeerde uitvoering.
  • Hydratatie en voeding: Zorg ervoor dat kinderen voldoende gehydrateerd blijven tijdens het sporten en de benodigde voedingsstoffen binnen krijgen. Dit draagt bij aan het behoud van de algehele gezondheid, spierherstel en helpt blessures te voorkomen.

Wat kan de kinderfysiotherapeut doen?

De kinderfysiotherapeut kan de klachten en het activiteitenpatroon in kaart brengen. Middels lichamelijk onderzoek kan de blessure verder worden onderzocht en wordt vastgesteld om welke blessure het gaat. De kinderfysiotherapeut kan helpen de belasting (gym, sporten en andere activiteiten) indien nodig te verminderen zonder dat dit ten koste gaat van de belastbaarheid (wat uw kind aan kan). Uw kind zal specifieke oefeningen krijgen gericht op zijn/haar sport om de klachten te verminderen en uw kind te begeleiden naar volledige terugkeer in zijn/haar sport.