Tekst
Lettertype

Waterhoofd

Wat is waterhoofd?

Een waterhoofd, ook wel bekend als hydrocefalie, is een aandoening die vaak vanaf de geboorte optreedt. Echter kan deze aandoening zich bij elke leeftijd vormen; er is dan sprake van acute hydrocefalie. Tevens is er op latere leeftijd, zo tussen de 60 en 80 jaar oud, een verhoogde kans op een waterhoofd. Bij deze aandoening is er een teveel aan hersenvocht in het hoofd wat niet goed kan worden afgevoerd, wat zorgt voor een toenemende druk in het hoofd. De verhoogde druk in het hoofd kan gevaarlijk zijn; de hersencellen kunnen beschadigen wanneer de druk in de hersenen voor langere tijd verhoogd is.

Oorzaak waterhoofd

Bij een waterhoofd verloopt het afvoeren van het hersenvocht niet goed. De hersenen worden beschermd door de schedel en het hersenvocht. Zo is de schedel de harde buitenkant en zit het hersenvocht tussen de hersenen en de schedel in. Het hersenvocht vangt de klap op, mocht er iets gebeuren, en kan dus gezien worden als een soort stootkussen.

Een waterhoofd is vaak het gevolg van een afwijking bij de geboorte. Hierdoor is het ook zo dat deze aandoening op jongere leeftijd zorgt voor het toenemen van de omvang van het hoofd. De aandoening kan ook ontstaan na een bloeding in de hersenen, een tumor of ontsteking in de hersenen of een trauma aan het hoofd.

Klachten waterhoofd

De klachten van deze aandoening zijn verschillend en hebben te maken met de tijdsduur waarbij de druk in het hoofd aanwezig was en belangrijker; hoeveel hersencellen hierbij beschadigd of zelfs afgestorven zijn. Zo leidt de aandoening vaak tot klachten als:

  • Moeite met lopen of verplaatsen (mobiliteit)
  • Moeite met leren of begrijpen
  • Moeite met sociale vaardigheden en gedrag

In sommige gevallen kan het zicht ook aangetast zijn, maar dit valt op te lossen met een bril of lenzen.

Behandeling

In eerste instantie zal behandelen gericht zijn op het afvoeren van het hersenvocht. Dit gebeurt met een drain; een dun slangetje dat tijdens een operatie wordt aangebracht in de hersenen.

Daarnaast staat het leefbaar maken van de klachten centraal bij deze aandoening, wanneer er schade is aan de hersencellen. De fysiotherapeut kan helpen met cognitieve ontwikkeling door middel van spelletjes of opdrachten. Ook kan er gewerkt worden aan de mobiliteit; dit gebeurt veelal door middel van oefentherapie. Hierbij wordt er een gericht plan gemaakt om te werken aan het aansterken van de benen, de belastbaarheid te vergroten en te werken aan de houding en het lopen en verplaatsen. Ook kan de fysio in gesprek gaan met school om ervoor te zorgen dat het onderwijs beter kan worden afgestemd op de patiënt.

Afspraak makenBel ons 085 301 39 03