Tekst
Lettertype

Baby gaat zitten, waar op letten?

Inhoudsopgave Toon

Baby in de zithouding

Het voelt heel natuurlijk om een jonge baby in een zithouding op schoot nemen of op de bank te laten zitten. Maar wanneer mag je een baby in een zithouding zetten? Zijn de spieren en wervelkolom voldoende ontwikkeld? Het zijn vragen die wij veel in de praktijken krijgen.

In deze blog geven wij daarom meerdere tips over de zithouding van de baby.

Oefenen met de zithouding

Het gaan zitten kan variëren van 6 tot 11 maanden maar veel baby’s zitten zelfstandig bij 9 maanden. Waarop kunt u letten bij het oefenen van het zitten?

  • Uw baby lijkt het erg leuk te vinden om te zitten en ook u vindt het leuk als uw baby vroeg kan zitten maar wees voorzichtig en oefen korte momenten. Begin sowieso niet voor uw baby 6 maanden oud is met zitten. De spieren van uw baby moeten sterk genoeg zijn om een goede zit-positie te kunnen aanhouden.
  • Let op dat u uw kind niet te vroeg en te vaak laat zitten. Het zal gewend raken aan het zitten op de billen en het kan zijn dat het zich ontwikkelt tot een billenschuiver. Hierdoor kan het lastiger worden om hem te leren kruipen of zal hij het kruipen overslaan.
  • Als uw kind nog niet sterk genoeg is om te zitten, laat het dan nog veel in buiklig spelen. Hierdoor worden nek- en rugspieren sterker waardoor het daarna beter zal gaan zitten.
  • In het begin zal het nog moeilijk zijn voor uw baby om de balans te bewaren en kan het makkelijk omvallen. Zorg daarom altijd voor een veilige omgeving met kussens en blijf erbij als jullie aan het oefenen zijn.
  • Als uw kindje nog wat wiebelig is kunt u zijn benen iets wijder zetten waardoor het steunvlak groter is. Hierdoor zit hij stabieler. Ook kunt u zijn handen vasthouden voor steun of hem op die manier juist een beetje uit balans brengen. Hiermee oefent hij om zijn spieren aan te spannen en niet om te vallen.

Let op: de W-zit houding is juist niet goed voor de baby. Lees hier meer over de W-zit houding.

Blog W-zit houding

Hulpmiddelen

Er zijn verschillende hulpmiddelen op de markt die uw baby kunnen helpen om te leren zitten. De meeste baby’s hebben deze hulpmiddelen niet nodig en leren het zitten zodra zij hier sterk genoeg voor zijn. Kiest u er toch voor om uw kind in een bijvoorbeeld in een wipper, bumba seat of newborn seat te laten zitten? Let er dan op dat u dit niet te vaak en te lang doet. Langdurig gebruik van dergelijke hulpmiddelen kan er voor zorgen dat uw baby niet graag meer op de buik speelt en alleen maar wil zitten. De buikligging is erg belangrijk voor de motorische ontwikkeling, omdat uw baby vanuit deze positie leert tijgeren en kruipen. Als uw baby alleen nog maar wil zitten bestaat de kans dat uw baby zich zittend gaat verplaatsen en een billenschuiver wordt.

Meer over billenschuiven

Fietsstoel

Zodra uw baby zelfstandig kan blijven zitten kunt u gebruik maken van een fietsstoel. Begin met korte stukjes want aan het begin is dit erg vermoeiend voor uw baby.