Tekst
Lettertype

Prikkelverwerkingsstoornis

Wat is een prikkelverwerkingsstoornis?

Een prikkelverwerkingsstoornis is een stoornis die betrekking heeft op de sensorische informatieverwerking. Denk aan herkenbare zintuigen als proeven, horen, ruiken en zien. Echter zijn er ook ”verborgen” zintuigen. Denk hierbij aan het evenwichtsgevoel. Alle zintuigen werken samen om ons te informeren over alles wat om ons heen gebeurt en hoe hierop te reageren. Bij een prikkelverwerkingsstoornis is het signaal van één of meerdere zintuigen te zwak of juist te sterk, waardoor de informatie niet goed of rommelig binnenkomt. Dit kan nadelige gevolgen opleveren voor de sociaal-emotionele ontwikkeling, omdat het kind zich anders zal gedragen dan andere kinderen. Soms wordt op babyleeftijd al duidelijk dat het kindje last heeft van deze stoornis, maar dit kan ook pas later tijdens schoolleeftijd naar voren komen.

Wat zijn de symptomen/klachten?

Ieder kind leert zelf hoe hij/zij om kan gaan met prikkels. Het ene kind kan dit geheel zelf en het andere kind zal dit met behulp van een kinderfysiotherapeut moeten doen. Een prikkelverwerkingsstoornis is vaak te herkennen, als uw kind moeite heeft met stilzitten en/of een afkeer tegen knuffelen en indien uw kind last heeft van harde geluiden. Een kind kan dus verschillende klachten ervaren, ten gevolge van deze stoornis. Dit is op te delen in 2 delen:

Onderprikkeld:

  • Het tast- en spiergevoel waarschuwt te weinig tot niet. Hierdoor merkt het kind minder tot niet dat hij/zij iets aanraakt of wordt aangeraakt.
  • Het evenwichtsgevoel waarschuwt te weinig tot niet. Hierdoor ziet het kind geen gevaar tijdens wilde activiteiten.
  • De informatieverwerking vanuit het gehoor werkt weinig tot niet. Het kost meer tijd en moeite om informatie via het gehoor te verwerken.
  • De informatieverwerking vanuit het zicht werkt weinig tot niet. Het kost meer tijd en moeite om informatie via het zien te verwerken.

Overprikkeld:

  • Het tast- en spiergevoel waarschuwt te snel Hierdoor is het kind gevoeliger voor aanrakingen, verzorging en kleding.
  • Het evenwichtsgevoel waarschuwt te snel. Hierdoor is het kind gevoeliger voor bewegingen en zijn deze kinderen angstiger/minder beweeglijk dan andere kinderen.
  • De informatieverwerking vanuit het gehoor werkt te hard/ligt te hoog. Hierdoor horen kinderen alles om zich heen. Het focussen op één ding is hierbij erg moeilijk.
  • De informatieverwerking vanuit het zicht werkt te hard/ligt te hoog. Hierbij kunnen kinderen gedetailleerd kijken. Dit zorgt voor veel afleiding en het focussen op één ding is erg moeilijk

Het kind kan een combinatie van zowel onderprikkelde als overprikkelde symptomen/klachten ervaren. Het kind kan dus extra gevoelig zijn voor prikkels, prikkels vermijden, moeite hebben met de verwerking van prikkels of juist prikkels willen opzoeken. De meest voorkomende herkenbare factoren bij een kind zijn:

  • Concentratieproblemen;
  • Problemen met het behouden van de aandacht;
  • Moeite met stilzitten;
  • Overactief zijn;
  • Erg stil/teruggetrokken zijn;
  • Angstig zijn
Maak hier uw afspraak Afspraak maken

Wat kan onze kinderfysiotherapeut doen bij een prikkelverwerkingsstoornis?

Loopt uw kind tegen problemen aan thuis of op school, dan is het kan de therapeut onderzoeken hoe de prikkelverwerking van uw kind werkt en of er sprake is van een disbalans. Daarna wordt er een behandelplan opgesteld. Samen met de therapeut leert u en uw kind onder of overprikkeling herkennen en hier een (nieuwe) manier van reageren op. Indien nodig wordt ook de school hierbij betrokken. Met als gevolg dat uw kind, minder onrustig of angstig reageert.

B&B Kidscare brengt alleen de prikkelverwerking in kaart als er een hulpvraag is voor begeleiding.

Afspraak maken

Herkent u enige symptomen/klachten bij uw kind, wat betreft het moeite hebben van prikkels verwerken? Maak dan een afspraak door te bellen naar 070-2001870 of stuur een mail naar info@benbkidscare.nl.