Tekst
Lettertype

Torticollis bij kinderen

Torticollis is een aangeboren scheefstand van het hoofd. Hierbij is het hoofd van het kind lichtelijk gekanteld en gedraaid en kan bovendien moeizaam rechtgehouden worden of in de andere richting worden bewogen.

Soorten Torticollis 

Er zijn twee soorten torticollis die in de praktijk gebruikt worden. De posturale torticollis, dit is een ‘gewone’ voorkeurshouding, waarbij er een dysbalans is tussen de nekspieren, die versterkt wordt door telkens dezelfde kant op te kijken. Daarnaast is er de musculaire torticollis, waar we in deze blog verder op in zullen gaan.

Oorzaken van torticollis

De precieze oorzaak van een musculaire torticollis is niet bekend. Een musculaire torticollis wordt veelal veroorzaakt doordat aan één zijde de nekspier die het hoofd draait en kantelt te kort is. Lange tijd is gedacht dat een bloeding in deze spier als gevolg van een moeizame bevalling de oorzaak van de verkorting van de spier zou zijn. Scheefhals komt echter ook voor bij kinderen die geboren zijn na een keizersnede. Nu denkt men dat de aandoening al voor de geboorte in de baarmoeder ontstaat.

Welke klachten ervaart de baby?

Er bestaat variatie in de ernst van de klachten. In principe ontstaan de zichtbare symptomen niet direct na de bevalling. Een van de eerste symptomen is het ontstaan van een zwelling in de nekspier, deze is vaak na een aantal weken pas zichtbaar en verdwijnt meestal na een paar maanden weer. Een ander symptoom is de scheefstand van het hoofd. En net als bij een voorkeurshouding kan er hierdoor een afplatting van het hoofd ontstaan.

Wat moet ik doen als ik bovengenoemde symptomen zie?

Een huisarts of kinderarts is bekend met deze aandoening en zal de symptomen redelijk snel herkennen. De huisarts zal u doorverwijzen naar voor verder onderzoek van de nek. Hierbij wordt er gekeken of er eventueel afwijkingen zijn van de nekwervels, of dat er mogelijk andere oorzaken zijn, zoals ontstekingen of neurologische oorzaken.

Behandeling van een kinderfysiotherapeut

Als er een torticollis is geconstateerd aan de hand van het onderzoek, kan een kinderfysiotherapeut de vervolgstappen oppakken. Het is belangrijk om dit in een vroeg stadium te doen om een sterkere voorkeurshouding en asymmetrie van de schedel te voorkomen.

De behandeling zal in de eerste fase bestaan uit positionerings- en hanteringsadviezen. Afhankelijk van de ernst van de klachten, zijn er soms ook rekoefeningen nodig.